درد آرنج

هر نوع دردی که از بخش های داخلی مفصل آرنج و/ یا بخش های مجاور مفصل آرنج ناشی شود، درد آرنج محسوب می شود. درد آرنج دلایل متعددی دارد. بیشتر دردهای آرنج به خاطر استفاده بیش از حد و فشار زیاد روی اجزای مفصل آرنج رخ می دهند، اما برخی دلایل دیگر آن هم می تواند زخم، عفونت و/یا خودایمنی باشد. دیگر اندام های مجاور و مرتبط با درد آرنج شامل شانه، بازو، ساعد و مفصل های مچ دست می شوند.

درمان درد آرنج شامل استراحت دادن به مفصل آرنج و کاهش تحرکات و فشار بر این ناحیه می شود. درمان‌های دیگر آن هم بستگی به دلیل بروز درد دارند. اغلب مشاوره ارتوپدی توصیه می شود تا تجویزهای لازم صورت گیرد که گاهی ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی باشد.

عوامل و علایم درد آرنج یا بازو


علائم و درد آرنج یا بازودلایل احتمالی مختلفی برای ایجاد درد آرنج یا درد بازو وجود دارند که شامل موارد زیر می شوند:

آسیب

وقتی که حرکت بازو باعث ایجاد آسیب در بافت های متصل به این ناحیه ها شود، احتمال رگ به رگ شدن وجود دارد. این مساله ممکن است به عنوان درد آرنج یا بازو ظاهر شود. این آسیب معمولا با درد شدید و موقت همراه است که با گذشت زمان و ترمیم بافت ها، درد هم کاهش می یابد.

  • شکستگی یا دررفتگی استخوانی در بازو یا ساعد هم می تواند باعث بروز درد آرنج شود. بیشتر بیماران می توانند دلیل درد را تشخصی دهند یا آن را به حادثه ای ربط دهند که باعث ایجاد آسیب شده است.
  • آسیب فشار تکراری (آر‌اس‌ای) هم می تواند باعث درد آرنج شود که به خاطر انجام حرکات تکراری در آرنج صورت می گیرد. برای نمونه معمولا این مشکل برای کارمندان رخ می دهد که در طول روز مکرر از کامپیوتر استفاده می کنند و دیگر افرادی که شغل شان با انجام کارهای تکراری همراه است.
  • آرنج تنیس بازان (تنیس البو) یا آرنج گلف بازان (گلف البو) می تواند باعث درد آرنج شود، که بر اثر استفاده بیش از حد از عضلات و تاندون های متصل به مفصل رخ می دهد. این اسم گذاری به این خاطر است که در میان کسانی که تنیس یا گلف بازی می کنند، به خاطر حرکات بازویی که در این ورزش ها انجام می شود، این عارضه بسیار شایع است.

تراکم عصبی

استخوان ها و مفصل های هر شخصی به مرور زمان تحلیل می روند که بخشی از فرایند طبیعی پیر شدن است. این مساله می تواند به تراکم و فشردگی عصب ها بیانجامد که نهایتا می تواند باعث ایجاد درد در نواحی مختلف بدن شود. در این مورد، عصب های اطراف آرنج ممکن است تحت فشار قرار گرفته و ایجاد درد کنند. علایم دیگری همچون خواب رفتگی یا مور مور شدن هم ممکن است احساس شود.

  • اسپاندیلوز گردنی وضعیتی است که شامل تراکم عصب های ستون فقرات در ناحیه گردن می شود. برخی از این عصب ها مسئول انتقال پیام های عصبی به بازو و بالعکس هستند. بنابر این آسیب رسیدن به این عصب ها می تواند منجر به درد بازو شود. گاهی عصب متراکم شده ممکن است در بازو واقع شده باشد.
  • عارضه مهره گردنی اختلالی اسکلتی‌عضلانی است که با قرار داشتن مهره ای اضافه روی اولین مهره طبیعی ایجاد می شود. این استخوان اضافه می تواند در فضای خالی عصب های این ناحیه اختلال ایجاد کند و نهایتا به درد آرنج بیانجامد.

آرتروز

آرتروز یا روماتیسم مفصلی آرنج که مفصل آرنج را تحت تاثیر مقرار می دهد، می تواند منجر به گرفتگی، درد و التهاب در آرنج و بازو شود.

  • آرتروز با آسیب رسیدن به غضروف انتهای استخوان ها همراه است، این غضروف ها مانع ایجاد ساییدگی در استخوان های ناحیه مفصل می شوند. این آسیب اغلب بر اثر فعالیت بیش از حد مفصل و یا صدمه دیدن آن ایجاد می شود. این مساله منجر به ساییدگی استخوان ها به هم دیگر شده و باعث بروز علایم آرتروز می شود.
  • رماتیسم مفصلی با واکنش خود ایمنی بدن همراه است که منجر به آسیب رسیدن به غشاء زلاله‌ای می شود که مفصل های بدن همچون آرنج را می پوشاند. در چنین وضعیتی معمولا هر دو آرنج مبتلا می شوند.

آپوفیزیت آرنج

در آپوفیزیت آرنج وضعیتی، استخوان ها در محل اتصال تاندون ها تحلیل می روند. این وضعیت معمولا در افراد بالغ و کودکان در سنین رشد رخ می دهد. علاوه بر احساس درد در بخش داخلی آرنج، بیمار هنگام فعالیت های جسمی احساس افزایش درد دارد، همچنین می تواند با حساسیت، تورم، کاهش قدرت عضلانی، کاهش دامنه تحرک آرنج و گرفتگی ماهیچه همراه باشد.

تاندونیت ماهیچه دو سر بازویی

این وضعیت با التهاب / سوزش در تاندون دو سر ماهیچه‌ای همراه است، که هنگام ورودش به بخش میانی آرنج، باعث بروز درد در ناحیه داخلی آرنج می شود. صدمه دیدگی، تحلیل رفتن، انجام ورزش های دارای حرکات تکراری سر همچون بیسبال  و شنا از جمله عوامل ایجاد تاندونیت دو سر ماهیچه‌ای هستند. علاوه بر احساس درد در بخش داخلی آرنج، بیمار گاهی هم وجود صدایی در شانه هایش را احساس می کند.

دیگر مسائل سلامتی که باعث ایجاد درد آرنج می شوند


آنژین قلبی  وضعیتی است که بر اثر تنگ شدن رگ های خونی، میزان شریان خون به ماهیچه های قلب کاهش می یابد. افراد مبتلا به آنژین قلبی ممکن است در قفسه سینه، گردن و دست چپ به عنوان نشانه‌ای از این بیماری، احساس درد می کنند به ویژه هنگام فعالیت های فیزیکی یا زمانی که تحت فشار و استرس باشند.

نقرس بیماری دیگری است که با تشکیل کریستال های تیزی در نواحی مختلف بدن همچون داخل مفصل های بازو همراه است. این عارضه بر اثر تراکم زیاد اوریک اسید در بدن رخ می دهد. در طول یک حمله نقرس ممکن است درد آرنج شدیدی ایجاد شود.

بورس آرنج، افزایش مایع درون کیسه سینوویال است که از اوله کرانون (نوک استخوانی مفصل آرنج) محافظت می کند و می تواند باعث ایجاد درد و التهاب شود.

پزشکان چگونه درد آرنج را تشخصی می دهند؟


تشخیص درد آرنج از روی پیشینه بیمار و بررسی وضعیت فیزیکی اش صورت می گیرد. مساله مهم در پیشینه بیمار، زمان شروع درد و نوع آن است. برای نمونه دوره ای طولانی از دردی افزایشی معمولا نشانه به کارگیری بیش از حد عضلات است، در حالی که کوتاه بودن دوره درد حاکی از مشکلی در تاندون، رباط یا استخوان، همچون پیچ خوردگی، کشیدگی یا شکستگی است. رادیوگرافی می تواند به تشخیص برخی مشکلات استخوان یا تاندون همچون شکستگی یا کلسیفیکاسیون کمک کند. عکسبرداری از استخوان می تواند به تشخیص شکستگی های حساس که تشخیص آن ها مشکل است کمک کند. تصویرسازی تشدید مغناطیسی (ام‌آر‌آی) هم می تواند به تشخیص آسیب های بافت های نرم یا مناطق دچار تراکم عصبی کمک کند. آنژیوگرافی (رگ نگاری) هم می تواند به تشخیص مشکلات عروقی در آرنج کمک کند. آسپیراسیون (نمونه گیری مایع با استفاده از سوزن) از مفصل آرنج می تواند به تشخیص یا تفکیک عوامل ایجاد درد آرنج کمک کند، همچون تشخیص عفونت یا نقرس که از دیگر عوامل مهم بروز بیماری است.

راه درمان درد آرنج چیست؟


با توجه به میزان و شدت درد آرنج، بیمار برای تشخیص و کنترل درد آرنج می بایست با متخصص ارتوپدی (پزشک دارای تخصص در استخوان، ماهیچه و مفصل) مشورت کند.

استراحت، استفاده از کیسه یخ و فشار دادن مفصل آرنج درمان های معمولی هستند که در خانه می توان انجام داد. راه های دیگری هم هستند که لازم است ابتدا با پزشک معالج در میان گذاشته شوند.

درمان دارویی

درمان داروییپزشک ممکن است دارو تجویز کند یا به بیماری دچار اختلال بافت نرم توصیه کند تا جهت کاهش درد و/یا التهاب از داروهای بدون نسخه استفاده کند. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) التهاب و درد را کاهش می دهند.

NSAIDهای مختلفی از جمله آسپیرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و کتوپروفن وجود دارند. این داروها هم با تجویز پزشک و هم بدون نسخه در دسترس هستند. پزشک با توجه به عواملی همچون سن، دیگر بیماری‌های فرد، عادات روزانه، درمان‌های صورت گرفته قبلی، عوارض جانبی و هزینه دارو تصمیم می گیرد که چه دارویی برای بیمار مناسب است.

عوارض جانبی NSAIDها شامل سوزش معده، حالت تهوع، کبود شدن یا خونریزی و سرگیجه هستند. عوارض جانبی شدیدتری همچون ایجاد زخم، مشکلات کلیوی و التهاب کبد هم می تواند داشته باشد.

گلوکوکورتیکوئیدها

گلوکوکورتیکوئیدها

گلوکوکورتیکوئیدها اشکالی سینتتیکی از کورتیزول هستند و هورمونی است که به صورت طبیعی در بدن یافت می شود. گلوکوکورتیکوئیدها التهاب را کاهش می دهند. اغلب سندرم‌های روماتیسم بافت نرم با گلوکوکورتیکوئیدها قابل درمان هستند که جهت کاهش التهاب و درد در کیسه سینووال، مفصل یا غلاف تاندون تزریق می شود. این تزریقات معمولا زمانی انجام می شوند که NSAIDها و دیگر درمان‌های صورت گرفته پس از گذشت سه تا چهار هفته هنوز درد را تسکین نداده باشند (قرص‌های گلوکوکورتیکوئیدی برای بیماری‌های بافت نرم استفاده نمی شوند).

با گذشت چند روز از تزریق، علایم بیماری بهبود یافته یا اثری از آن‌ها نمی ماند. تزریق گلوکوکورتیکوئیدها ممکن است خونریزی، التهاب، پارگی تاندون یا آتروفی پوست را به دنبال داشته باشند. چندین بار تزریق در یک ناحیه توصیه نمی شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی

پزشک های فیزیوتراپ می توانند برای فعالیت های روزانه  و عادات شغلی بیمار، اصلاحاتی ارائه دهند که از آسیب مجدد جلوگیری شود.

  • تراپیست‌ها همچنین می توانند به نرمش دست و مچ دست بیمار کمک کنند و وسایلی را پیشنهاد دهند که باعث سهولت در انجام فعالیت های روزانه شود.
  • پزشک می تواند تمرین‌هایی را برای انگشتان، مچ‌ و آرنج‌ها هم توصیه کند.
  • بسیاری از تجهیزات فراصوت همچون استفاده از امواج شوکی نیز برای درمان درد آرنج ناشی از آرتروز به کار گرفته می شوند.
  • بستن آتل، بریس یا اسپلینت با توصیه پزشک کمک می کند آن بخش از بدن تا زمان کاهش درد، استراحت داشته باشد.
  • اسپلینت‌ها معمولا برای کمک به درمان آرنج تنیس‌باز، تاندونیت دوکوروان، تاندونیت آشیل و سندروم تونل کارپ استفاده می شوند. این وسایل نباید مداوم استفاده شوند چون ممکن است باعث کاهش تحرک و توان اندام‌ها شوند.
  • پزشک باید به بیمار توضیح دهد که چه مدت و چقدر از این وسایل استفاده کند.

طب سوزنی، روشی درمانی سنتی چینی روشی غیرتهاجمی است که می تواند در کنترل درد موثر باشد. این کار با تحریک کردن بخش‌ مشخصی از بدن با سوزن‌هایی استریل و مناسب انجام می شود تا به روند درمان طبیعی کمک کند.

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

فرایند پی‌آر‌پی با گرفتن نمونه‌ خون از بیمار و گذاشتن آن در سانتریفیوژ آغاز می شود. دستگاه سانتریفیوژ اجزای خون را از هم جدا می کند به صورتی که پلاکت‌ها از خون جدا شده و استخراج می شوند. این پلاکت‌ها دارای پروتئین‌های طبیعی هستند که میزان واکنش‌ بدن برای ترمیم یافتن را افزایش می دهد. وقتی که پلاکت‌ها جدا شدند، مستقیما به ناحیه آسیب دیده تزریق می شوند که مکانیسم‌های ترمیم طبیعی بدن را تحریک می کند. پی‌آر‌پی معمولا همگام با فیزیوتراپی انجام می شود تا فرایند بهبود و درمان به اوج خود برسد.

بسیاری از پزشکان تزریق ازن را هم به پی‌آر‌پی می افزایند تا به نتایج بهتری برسند.

چگونه از درد آرنج پیشگیری کنیم؟

برای محافظت از آرنج هایتان:

  • ابزار یا خودکار را زیاد سفت در دست نگیرید.
  • دست هایتان را مشت نکنید.
  • از حرکات تکراری دست و انگشتان خودداری کنید.
  • روی آرنج هایتان تکیه ندهید.
  • حین فعالیت های فیزیکی از ساعدبند (بند تنیس البو) استفاده کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست