کشیدگی و پارگی تاندون شانه در آسیبهای ورزشی و بلند کردن جسم سنگین

کشیدگی تاندون شانه یا حتی پارگی عضلات شانه به آسیب دیدگی عضله شانه یا تاندون‌های متصل به آن اشاره دارد. شما در طول فعالیت‌های عادی روزمره با بلندکردن ناگهانی اجسام سنگین، انجام برخی حرکات در طول ورزش یا انجام وظایف کاری می‌توانید فشار بیش از حدی را به عضلات سرشانه وارد کنید. آسیب‌دیدگی شانه می‌تواند به شکل پارگی (کامل یا جزئی) فیبر عضله و تاندون‌های متصل به عضله رخ دهد. پارگی عضلات می‌تواند به رگ‌های خونی کوچک آسیب رسانده و موجب خونریزی داخلی، کبودی و درد ناشی از تحریک انتهای عصب این نواحی گردد.

 کدام نواحی دچار می‌شوند؟


کشیدگی شانه می‌تواند 1 یا چند عضله را درگیر کند. عضلات خاص محدوده‌هایی دارند که مستعد کشیدگی و تحریک مزمن هستند. این نواحی برخی مواقع به نقاط ماشه‌ای معروف هستند و میتوانند موجب درد عضلانی موضعی و حتی درد مشابه به ناهنجاری رادیکولوپاتی شوند. عضلاتی که معمولا در کشیدگی شانه آسیب می‌بینند عبارتند از:

عضله سوپرااسپیناتوس 

عضله سوپرااسپیناتوس

عضله سوپرااسپیناتوس یکی از عضلات روتاتور کاف (گرداننده شانه) است. هنگامی که این عضله دچار کشیدگی می‌شود درد عمیقی را ایجاد می‌کند که به سمت دست‌ها منتشر می‌شود. در چنین حالتی خصوصا هنگامی که عضلات دیگر نیز درگیر می‌شوند علائمی نظیر خشکی شانه، دشواری در بالا بردن سرشانه و اختلالات خواب ممکن است رخ دهد. عضله آسیب‌دیده ممکن است صدای تلق تلق یا تق تق بدهد.

کشیدگی این عضله ممکن است در شرایط مختلف مانند حمل اشیای سنگین نظیر چمدان با دستان آویزان، بلند کردن اشیای سنگین با دست به بالای شانه یا پیاده روی با یک سگ بزرگی که قلاده را می‌کشد رخ دهد. هنگامی که دست اصلی درگیر این ناهنجاری می‌شود ممکن است در انجام برخی امور نظیر شانه کردن موها، مسواک زدن دندان‌ها یا اصلاح کردن صورت با مشکل مواجه شویم. کشیدگی عضله شانه ممکن است فعالیت‌های ورزشی نظیر تنیس را تحت تاثیر قرار دهد. هنگام انجام تست دست و تیغه شانه ممکن است بیمار در حرکت دست خود محدودیت داشته باشد

عضله اینفرااسپیناتوس


عضله اینفرااسپیناتوس

عضله اینفرااسپیناتوس نیز یکی دیگر از عضله‌های گرداننده شانه است و کشیدگی این عضله در شانه  موجب درد عمیق در مفصل شانه می‌شود. این درد حتی بیشتر از درد عضله سوپرااسپیناتوس است که در بالا و به‌ویژه جلوی شانه احساس می‌شود. به گردن درد  (درد پس گشتی یا درد منتقل شده) که گاهی‌اوقات در گردن احساس می‌شود حتما توجه کنید. در چنین وضعیتی خواب نه تنها درسمت آسیب دیده بلکه در سمت دیگر بدن و حتی به پشت نیز سخت است. دست کردن در جیب پشت، قلاب سوتین، بالا کشیدن زیپ لباس، شانه کردن مو به جلو، مسواک کردن دندان‌ها و دست کردن در آستین کت و پیراهن مشکل خواهد بود. بازیکنان تنیس ممکن است از قدرت ضربه زدن به توپ شکایت کنند.

کشیدگی عضله سوپرااسپیناتوس ممکن است ناشی از درازکردن مکرر دست به عقب و جلو مانند دست زدن به میزکوچک کنار تخت، دست انداختن به عقب برای مهارکردن خود هنگام لغزیدن، فروبردن مکرر باتوم اسکی در زمین در طول اسکی، ضربات سنگین به توپ در تنیس خصوصا در حالت عدم تعادل یا از دست دادن توپ یا آموزش اسکیت با کشیدن دست برای مدت طولانی باشد.

عضله ترس مینور 

عضله ترس مینور

این عضله نیز که یکی از عضلات گرداننده شانه است در زیر عضله اینفرااسپیناتوس قرار داشته و کوچکتر از آن است. کشیدگی این عضله منجربه درد شدید و عمیق در نواحی کوچک شده و اغلب با ناهنجاری بورسیت اشتباه گرفته می‌شود. این ناهنجاری بیشتر از آن‌که موجب محدودشدن حرکت شود باعث درد می‌شود. درد عضله ترس مینور می‌تواند توسط عضله اینفرااسپیناتوس تحت شعاع قرار بگیرد. به محض این‌که مشکل اینفرااسپیناتوس با دردی که در جلوی شانه ایجاد می‌کند درمان می‌شود عضله ترس مینور معمولا با ایجاد درد در پشت شانه مورد توجه قرار میگیرد.

عضله ساب اسکاپولاریس


عضله ساب اسکاپولاریس

این عضله از  آخرین عضلات و شاید پیچیده‌ترین عضلات روتاتورکاف است. علائم کشیدگی عضلات ساب اسکاپولاریس (تحت کنفی) در شانه که شامل محدودیت پیشرونده و دردناک در دست و بازوها است معمولا به‌عنوان فروزن شولدر یا شانه منجمد تشخیص داده می‌شوند. علاوه‌بر درد پشت سرشانه در حین تحرک یا استراحت، برخی مواقع درد منتقل شده در ناحیه مچ دست نیز درد احساس می‌شود. البته این درد در پشت مچ دست بیشتر از جلو است و این امر ممکن است بیمار را مجبور کند تا ساعت را به مچ دست دیگر خود ببندد. قرار گرفتن عضله ساب اسکاپولاریس  در زیر اسکاپولا موجب شده دسترسی به این عضله مشکل باشد.

عضله ترس ماژور

عضله ترس ماژور

عضله ترس ماژور یا ماهیچه گرد بزرگ با وجود این‌که در موقعیت مشابه عضلات روتاتورکاف قرار دارد اما درحقیقت جزء این عضله محسوب نمی‌شود. کشیدگی عضله ترس ماژور در شانه در عمق قسمت پشت شانه احساس می‌شود. این درد حین رانندگی ممکن است تشدید یافته و در رانندگی با ماشین‌های قدیمی بدون فرمان خودکار اغلب موجب درد و شکایت بیمار می‌گردد. کشیدگی این عضله ممکن است هنگام بلندکردن دست به بالای سر موجب درد شود. این درد در برخی از بازیکنان تنیس هنگام زدن ضربه به توپ چشمگیر می‌باشد.

در حین استراحت نیز ممکن است درد احساس شود اما در این حالت معمولا درد خفیف است. کشیدگی عضله سرشانه ممکن است ناشی از کشیدگی بدن در سطح شانه‌ها باشد. این حالت ممکن است  به رانندگی و اعمال فشار ناشی از چرخاندن فرمان به جهت مخالف مرتبط باشد. اگر اخیرا تایرهای سنگین به ماشین بستید و این کار موجب شده چرخاندن فرمان سخت‌تر شود ممکن است دچار کشیدگی عضله ترس ماژور شوید.

عضله دلتوئید

عضله سوپرااسپیناتوس

کشیدگی عضله دلتوئید در شانه بسار رایج است و درد ناشی از آن در کنار و پشت شانه احساس می‌شود. این درد تا اندازه‌ای به قسمت فوقانی دست‌ها محدود می‌شود. عضله دلتوئید ممکن است در ورزش‌های تماسی دچار آسیب شود. حرکات شانه خصوصا حین بلند کردن دست به سمت دهان برای مسواک زدن دندان‌ها یا درازکردن دست به عقب برای رسیدن به شانه با درد توام است.

کشیدگی شانه در جلوی عضله دلتوئید اغلب به‌دلیل ترومای ضربه‌ای همانند ضربه دیدن شانه با توپ یا عقب افتادن اسلحه‌ای که روی شانه است رخ می‌دهد. این عضله ممکن است هنگام افتادن  به جلو و همچنین کشیدگی‌های مکرر در انجام کارهایی نظیر استفاده از ابزار سنگین در سطح شانه، ماهیگیری در دریای عمیق یا فروبردن باتوم در زمین در حین اسکی نیز آسیب ببیند. تزریق در یک ناحیه مشترک نیز می‌تواند موجب درد شود. درنظر گرفتن نقاط ماشه‌ای می‌تواند مانع تزریقات به این نواحی شود.

عضله کوراکوبراکیالیس 

عضله کوراکوبراکیالیس

کشیدگی عضله کوراکوبراکیالیس موجب درد در جلو و پشت سرشانه می‌شود. معمولا هنگام دراز کردن دست به پشت که به آن تست کشیدن دست به عقب اتلاق می‌شود بیمار احساس درد می‌کند. در این نمونه تصویر، می‌توان محدوده حرکت دست سالم با دستی که به دلیل کشیدگی عضله کوراکوبراکیالیس آسیب دیده را مشاهده  کرد.

عضله دوسر

عضله دوسر

نواحی کشیدگی شانه در عضله دوسر معمولا در پایین عضله است اما گاهی اوقات درد به جلوی شانه نیز منتقل می‌شود. این درد ممکن است با ناهنجاری التهاب تاندون عضله دوسر یا بورسیت ساب دلتوئید اشتباه گرفته شود.

عضله لاتیسموس

عضله لاتیسموس

کشیدگی این عضله اغلب موجب درد در میانه و پایین کمر شده اما ممکن است به جلوی شانه نیز سرایت کند. این عضله‌ محدوده بزرگی از کمر را دربرگرفته و به داخل شانه امتداد دارد. ممکن است شکایت اصلی بیمار درد شانه نباشد اما با این وجود کشیدگی این عضله و شانه اغلب با سختی همراه است. در حالتی که درد در نواحی میانه و پایین کمر است باید بدنبال منبع و علل دیگر کشیدگی باشیم. در این حالت، شانه قسمت خوبی برای معاینه است. در چنین مواقعی درست مانند مشکلات گردن، ممکن است شانه درگیر بوده وعلت اصلی عارضه باشد. کشیدگی عضله لاتیسموس دورس ممکن است به‌دلیل درازکردن مکرر دست به جلو و بالا در انجام برخی کارها مانند حمل کردن جعبه  ناهموار و سنگین، صندلی یا کشیدن پرده رخ دهد.

عضله رومبوئید

عضله رومبوئید

درد ناشی از کشیدگی عضلات رومبوئید شانه اغلب با درد در میانه کمر همراه است. این مورد به‌طور دقیق در قسمت مربوط به درد بین شانه به‌طور دقیق توضیح داده شده است. کشیدگی این عضله که اغلب با مشکلات شانه درارتباط است می‌تواند منجربه درد آزاردهنده در میانه کمر شود. این ناهنجاری بدون حرکت نیز می‌تواند دردناک باشد واغلب به‌صورت سطحی احساس می‌شود. وضعیت ضعیف بدنی، داشتن شانه‌های گرد و خم شدن به جلو در حال نشستن می‌تواند موجب کشیدگی عضله رومبوئید شود.

این آسیب چگونه تشخیص داده می‌شود؟


پزشک با نگاهی به پرونده پزشکی و معاینه فیزیکی می‌توانند بیماری را تشخیص دهند. در طول معاینه،  تشخیص پارگی جزئی یا کامل عضله بسیار مهم است. پارگی کامل طبیعتا با دوره بهبود طولانی‌تر، احتمال جراحی و بهبود پیچیده‌تر همراه است. اغلب نیازی به اشعه ایکس یا آزمایش‌های لابراتواری نیست مگر این‌که بیمار سابقه تروما یا ابتلا به عفونت داشته باشد.

درمان‌های موثر چیست؟


درمان‌هایی که جهت بهبود ناهنجاری آسیب شانه بکار می‌روند عبارتند از:

مصرف مسکن

مصرف مسکن

مسکن‌های بدون نسخه زیادی وجود دارد که می‌توانند به تسکین درد کمک کنند. در اینباره با پزشک مشاوره کنید.

  • اگر درد خفیف باشد مصرف مسکن‌هایی نظیر آسپرین ممکن است برای کنترل درد کفایت کنند.
  • اگر درد شانه شدید باشد پزشک ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نظیر ایبوپروفن (ادویل و مورتین) یا ناپروکسن ( آلیو و ناپروسین) را توصیه یا تجویز نماید. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی علاوه‌بر تسکین درد می‌توانند باعث کاهش تورم در کپسول شانه ‌شوند.
  • اگر درد همچنان شدید باشد پزشک ممکن است قرص‌های کورتیکواستروئید را تجویز نماید. کورتیکواستروئیدها داروهایی هستند که حاوی استروئید هستند. اما با این وجود این قرص‌ها می‌توانند موجب عوارض جانبی شوند.
  • درصورتی که درد بسیار شدید باشد داروهای مسکن خوراکی کافی نخواهند بود و درنتیجه ممکن است به تزریقات اطراف شانه نیاز باشد.

فیزیوتراپی برای کشیدگی و درد شانه

فیزیوتراپی برای کشیدگی و درد شانه

فیزیوتراپی (PT) نوعی درمان است که هدف آن تسکین درد و کمک به عملکرد، تحرک و بهبود زندگی است. پزشک در جلسات فیزیوتراپی برای مراحل اولیه درد تا مراحل پیشرفته درمان‌هایی را که در این قسمت معرفی می‌کنیم  به بیمار توصیه می‌کند:

  • استراحت: نباید از دست آسیب دیده استفاده کرد. چند روز اول بعد از جراحی باید از انجام فعالیت‌هایی که ممکن است موجب افزایش تورم و وخیم‌تر شدن علائم دیگر شود خودداری کرد.
  • کیسه یخ: قرار دادن کیسه یخ روی ناحیه آسیب دیده در 1 تا 2 روز اول می‌تواند در کاهش تورم و تسکین درد مفید باشد. به مدت 20 تا 30 دقیقه کیسه یخ را روی ناحیه آسیب دیده بگذارید و این کار را چند بار در طول روز انجام دهید.
  • پد گرمایشی: به محض کاهش تورم که معمولا بعد از 2 تا 3 روز اتفاق می‌افتد، پد گرمایشی را روی دمای کم تنظیم کرده و روی شانه آسیب دیده قرار دهید. این کار به انعطاف‌پذیری شانه کمک میکند. طبق برخی از توصیه‌های پزشکی بهتر است به‌صورت متناوب از گرما و سرما استفاده کرد.
  • استفاده از گردن آویز: این روش باعث حمایت شانه می‌شود. اما استفاده طولانی‌مدت از گردن اویز می‌تواند منجربه ناهنجاری شانه یخ‌زده شود.

اگر بیش‌تر از 1 هفته از گردن آویز استفاده می‌کنید یادتان باشد برای پیشگیری از سفتی و عارضه شانه یخ‌زده، ورزش‌های مخصوص شانه ازجمله طیفی از حرکات تحرکی را 2 بار در روز انجام دهید.

  • ورزش‌های شانه: ورزش‌هایی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توان به حفظ دامنه حرکات شانه و همچنین تقویت عضلات شانه کمک کرد. پزشک درخصوص این حرکات ورزشی می‌تواند به شما کمک و توصیه نماید.
  • لیزرتراپی: این روش درمانی در تسریع بهبود مشکلات شانه بسیار موثر است. لیزردرمانی موجب کاهش التهاب، افزایش گردش خون، تسریع متابولیسم در سطح سلولی، کاهش فیبروز و بافت اسکار، تقویت بافت‌ها، توانایی انجام کار و فعالیت روزمره می‌شود.
  • درمان با اولتراسوند: این نوع درمان می‌تواند شبیه شاک ویوتراپی یا تحریک الکتریکی باشد. در این روش گرما به ناحیه آسیب دیده درعمق بدن منتقل می‌شود که معمولا با هات پک استاندارد قابل گرم کردن نیست. تصور بر این است که اولتراسوند با ترکاندن حباب‌های گاز میکروسکوپی در نزدیکی ناحیه آسیب دیده وانقباض سریع که به فرایند کاویتاسیون معروف است موجب بهبود عملکرد سلولی می‌شود. این انبساط و انقباض می‌تواند موجب تسریع روند بهبود در بخش آسیب دیده بدن شود.
  • ماساژ و طب سوزنی: این درمان‌ها می‌توانند تناوب و شدت درد ناشی از کشیدگی تاندون شانه را که به‌دلیل تنش عضلانی مزمن در گردن و دست‌ها رخ می‌دهند، کاهش دهند. همانطور که ماساژ موجب شل شدن و کاهش دردهای عضلانی می‌شود، از طرفی می‌تواند گردش خون ناحیه آسیب دیده را بیشتر کند.
  • اوزون تراپی: پرولوزون به‌عنوان یک درمان موثر در درد ناشی از کشیدگی عضله شانه نوعی تکنیک تزریقی است که جهت درمان مفاصل و رباط‌های آسیب دیده بکار می‌رود. در این روش پزشک با تزریق داروی بی‌حسی موضعی و داروهای خاص به مفصل موجب بهبود عارضه می‌شود. بعد از تزریق سرنگ از بدن خارج می‌شود اما سوزن در جای خود می‌ماند. سپس مقدار کمی از اوزون از طریق همان سوزن به مفصل تزریق می‌شود.

اوزون سلول‌های مفصل را تحریک به ترمیم خودشان می‌کند. از آن‌جایی که اوزون یک گاز است در تمام مدتی که مفصل بافت‌ها را تحریک می‌کند و موجب واکنش التیامی گسترده می‌شود این گاز خیلی سریع از بین می‌رود.

تزریق پی آر پی

تزریق پی آر پی

تزریقات پلاسمای غنی از پلاکت موسوم به پی آر پی جهت درمان آسیب‌های دژنراتیو مزمن مفاصل، رباط‌ها و تاندون‌ها بکار می‌روند. این تکنولوژی جدید موجب تغییر شیوه‌ی درمان پزشکان و فیزیوتراپیست‌ها برای آسیب و درد شده است.

مکانیسم تاثیرگذاری تزریق پی آرپی بسیار ساده است. تزریق محلول تحریک کننده به نقاطی که دچار درد، ضعف و اختلال شدند با تحریک مکانیسم التیام طبیعی بدن موجب ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده می‌شود. این فرایند ترمیم منتهی به یک ساختار قوی‌تر و حمایتی می‌گردد. هنگامی که آسیب‌ها رخ می‌دهند ممکن است نواحی آسیب دیده به‌دلیل خونرسانی ضعیف و عدم درمان صحیح به‌طو کامل التیام نیابد. به همین دلیل، رباط‌ها، مفاصل و تاندون‌ها به‌کندی التیام می‌یابند. اگر این عارضه بدون درمان رها شود رباط‌های آسیب دیده شل شده وموجب می‌شوند استخوان‌های مفاصل از تراز خارج شده و موجب درد، اسپاسم عضلانی و درنهایت آرتروز شوند.

جراحی

اوزون تراپی

اگر از درد بسیار شدید کشیدگی شانه رنج می‌برید ممکن است جهت ترمیم رباط‌های پاره شده به جراحی تاندون شانه نیاز داشته باشید.

کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست